Spel van week 9 september
Geplaatst op 10-09-2019

Het spel van de week

Door Marcel Winkel

 

♥♦♥♦

In “Het spel van de week”, zal ik met regelmaat een spel bespreken dat ik de moeite waard vind. De ene keer vanwege de bijzondere resultaten die op het betreffende spel zijn gehaald door mijn clubgenoten, de andere keer omdat iemand door het oog van de naald is gekropen. Het is nooit de bedoeling betweterig te zijn of iemand te krenken. Bridge is een spel dat krioelt van de fouten. We maken ze allemaal, elke keer als we de kaarten ter hand nemen. Ben je de hoofdrolspeler op een bepaald spel, treur dan niet; we komen allemaal minsten één keer aan de beurt! Deze eerste aflevering trap ik af met twee spellen.

Omdat ik op de club merk dat het percentage dat bij de score hoort erg belangrijk wordt gevonden (evenals alle andere scores die daarna uit volle borst worden opgelezen), zal ik daar in de analyses rekening mee houdensmiley.

 

West Noord Oost Zuid
- 1 pas 1SA
dbl 2 3 pas
pas pas    
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eigenlijk heb je met de oosthand te weinig om je vrijwillig met het bieden te bemoeien. Maar als NZ je in 3 niet kunnen doubleren en 2 zit er voor hen in (-110), dan mag je niet kwetsbaar best twee down voor -100. Overigens hebben wij afgesproken dat 3 niet inviterend is (dan bieden we na 22SA: meestal beide lage kleuren en op de lage kleur die partner dan biedt, bieden we 3).

Tegen 3 kwam zuid uit met zijn doubleton schoppen. Dummy heeft drie slagen, want H zit zeker in ‘de knip’. Na twee rondjes schoppen is het voor noord duidelijk dat de leider (oost) nog in het bezit is van B (die inmiddels hoog is). Noord besloot die kaart onschadelijk te maken door de kleur door te spelen. Zuid twijfelde even en troefde (dat is onze tweede natuur) de slag toch maar af. Daarmee kortte hij zijn troefbezit in tot een driekaart.

Aan slag met 10 werd er een kleine ruiten uit de dummy gespeeld. Indien noord in het bezit zou zijn van H, zou deze de slag zeker genomen hebben. De slag werd echter via B voor H van zuid, die daarmee zijn V probeerde te camoufleren (van twee gelijke kaarten, neem je de slag immers meestal zo goedkoop mogelijk om helderheid te verschaffen aan partner).
Even later kreeg zuid daar spijt van. Het klaverenvervolg werd gedoken voor noord, die nu pardoes ruiten naspeelde (de leider had zeker ruitenvrouw en misschien had partner
A, zodat er een aftroever in ruiten kon worden gemaakt). Door het ruitennaspel kwam V van zuid ‘op de tocht’ te staan. De slag werd goedkoop in de dummy genomen en nu werden de troeven gehaald in drie rondjes. Daarna werd nogmaals op V gesneden en naar A overgestoken. Op de dertiende ruiten ging een verliezende klaveren weg en oost had negen slagen voor 100%. Maar ook één of twee down was nog altijd goed voor 75%. 2 laten spelen daarentegen was slechts 31,25% waard. Het paar dat NZ wist te verleiden om nog 3 te bieden werd ook rijkelijk beloond. Het contract hobbelde een down en OW verdienden daarmee 87,50%.

Het motto in paren (als je niet kwetsbaar bent); “doorbieden tot je oren van je kop vallen”. Als u door deze tip voor -500 of erger op een deelscorespel gaat, dan liever geen klachten aan mijn adres….Alles staat en valt namelijk met timing, dat wist u al.

 

 

 

West Noord Oost Zuid
- - - 2
pas pas 3 pas
3 pas 3SA pas
pas pas    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuid opende een zwakke twee in harten (dat volgens de systeemkaart al vanaf een vijfkaart kan). Daarna wordt de normale manche bereikt. Zuid kwam uit met B. Dan kan zijn van B10xxx(x) maar ook van HB10xx(x). De kans dat H bij de openaar zit, is vele malen groter (zijn partner heeft immers maar één of twee hartens). Het leggen van V in de eerste slag is daarom redelijk opgelegd.

Je telt nu twee slagen in harten, twee in ruiten en zes in klaveren (als deze niet 4-1 verdeeld zitten). Je kunt besluiten om in de tweede slag een ruiten naar B te spelen. Als dat lukt, schakel je daarna over op de klaveren. Mislukt de snit dan zal zuid zijn hartenkleur hoog spelen. Als dan later blijkt dat de klaveren 4-1 zitten (nog altijd eens per vier keer, maar als iemand lengte in een kleur heeft getoond nog vaker), kom je in de problemen. Want om voldoende slagen in de klaverenkleur te halen, moet je er dan een keer in van slag. Als de hand met de zwakke hartenkleur dan in het bezit is van A ben je zelfs down!

De oplossing om deze problemen te voorkomen is vrij eenvoudig. Speel in de tweede slag een klaveren naar H en steek in slag drie over naar A. Je weet nu of de klaveren 4-1 zitten. Als ze dat niet zitten, dan kun je nu gratis op V snijden. Zitten de klaveren wel 4-1, steek dan over naar A en speel je klaveren hoog. Met het gegeven zitsel op dit spel, haal je elf slagen. Twee in harten, drie in ruiten en zes in klaveren, goed voor een score van 93,75%. Nog beter doen OW er aan om NZ te grijpen in 2. Als zij op tijd troef inspelen, zodat de leider zijn derde klaveren niet in dummy kan troeven, gaat dat contract voor 800!

♥♦♥♦♥♦♥♦