Patrick's Pareltjes

With a little help from my friends

Een systeemkaart is niet alleen voor uw tegenstanders en neemt u niet alleen mee omdat de club dat van u vraagt, maar is ook heel handig als voorbereiding voor een speelavond. Even kijken wat we ook alweer spelen: multi, muiderberg of zwakke twee. Deze openingen staan op uw kaart aangegeven. Maar u laat ook het vervolg nog even aan uw geestesoog voorbijgaan, voor de wedstrijd kunt u nog spieken. Tijdens de wedstrijd kan het helaas niet meer.

Op spel 24 ging het als volgt:

 

Noord opent 2,  Muiderberg. Dat is een zwakke hand : een vijfkaart en een nog onbekende lage kleur. Zuid wordt hier heel blij van, goede harten steun en goede steun voor de lage kleur van partner. Zuid had kunnen vragen welke lage kleur Noord heeft, maar dat is niet zo interessant voor Zuid. Belangrijker voor Zuid is de vraag of Noord maximaal of minimaal is. Hoe vraag je dat? Nu kun je niet meer spieken. Een verhoging naar 3 was blijkbaar niet de geëigende weg. Bij het afspelen werden 11 slagen gemaakt, slechts een klaver- en een ruitenslag gingen verloren. Na spieken op de systeemkaart bleek dat het bod voor deze uitnodiging 3 is. Jammer!

 

Een paar tafels later kregen we zelf als OW deze kaarten in handen:

Tineke opent 2S: Muiderberg, zwak met een vijfkaart schoppen en minimaal een vierkaart in een lage kleur. Door onze vrienden van het vorig spel wisten we nu, dat 3het bod was om een uitnodiging voor 4 te maken. En dat zonder te spieken! Want er waren partners in het verleden die ongelovig naar me keken – hoe raadt mijn partner toch dat ik een vijfkaart ruiten heb? -  en vervolgens rampzalig op 3 pasten.

Door het uitermate gunstig zitsel waren in 4 zelfs 12 slagen mogelijk: 5 schoppens, 5 hartens en 2 klaveren.

Thank you friends!