Sport voor jongeren?

Bridge: sport voor jongeren?

We vragen het Carla van Rooijen, 22 jaar en spelend bij bridgeclub DDS in Vleuten.

 

Wanneer en hoe ben je in aanraking gekomen met bridge?

Dat is inmiddels ruim 5 jaar geleden. Mijn vader vierde zijn verjaardag en een vriend van hem – een erg fanatieke bridger – stak een ellenlang betoog af om me over te halen te gaan bridgen. Eerlijk gezegd was ik niet direct overtuigd. Niet omdat het niet leuk leek, maar vanwege de tijd die het me zou kosten. Ik was huiverig om er een vaste avond per week voor toe te zeggen. Maar het sprak me toch aan (en hij gaf niet snel op), dus toen heb ik ja gezegd.

 

 

Hoe heb je leren bridgen?

Diezelfde vriend wilde het me graag leren, dus ik ben drie keer een avond bij hem langsgegaan. Hij heeft toen de basis van bieden en spelen uitgelegd. Daarna heeft ‘ie me direct aan de bridgetafel gezet op een echte club. Ik zat te trillen als een rietje, ik vond het vreselijk spannend. Maar het werkte wel. We hebben toen een paar maanden zomerdrives gespeeld, en toen wist ik genoeg om op een club te kunnen spelen.

 

Wat vind je leuk aan DDS?

De mensen. Het is nu een klein clubje geworden, maar dat maakt je wel hechter. Sommige leden kennen elkaar ook al eeuwen en hebben verhalen over toen ze dertig jaar geleden naar een of ander bridgetoernooi gingen, of samen op wintersport. Prachtig is dat.

 

Op de club spelen met name oudere spelers. Hoe is dat voor jou als jongere?

Ik heb het nooit vervelend gevonden. Ik vind het nooit zo belangrijk of mensen nou twintig, vijftig of tachtig zijn, want je kan met iedereen lol hebben. En er zitten bij DDS een hoop mensen met wie ik kan lachen of een goed gesprek kan voeren.

 

Vind je het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met bridge?

Zeker. Ik vind het doodzonde dat deze sport over dertig jaar bijna uitgestorven zal zijn – want dat is de toekomst waar we op af gaan. De gemiddelde bridger in Nederland is nu zeventig. Over dertig jaar zijn er dus minder leden, minder clubs, minder bridgedocenten… En dan wordt het nog veel moeilijker om de sport weer nieuw leven in te blazen.

Op dit moment werft de bond alleen nieuwe vijftigers en zestigers, maar dat is een kortetermijnoplossing. Jongeren zijn een investering voor de lange termijn: die kunnen nog zestig jaar lid zijn! Bovendien zou het leuk zijn om het speelveld weer wat gevarieerder te maken. Op dit moment zijn er amper honderd jeugdbridgers actief in Nederland, dus die kom je niet snel tegen.

 

Wat doe je allemaal om jongeren enthousiast te maken voor bridgen?

In voorgaande jaren heb ik me vooral geworpen op de websites die er zijn voor jeugdbridgers. Mijn idee was dat een goede informatievoorzienig een eerste stap was om jongeren naar alle bridgeactiviteiten te krijgen. Daarnaast heb ik een facebookpagina opgericht voor jeugdbridgers, zodat ze gemakkelijk up-to-date blijven en de drempel nog lager wordt om actief te gaan bridgen. Zo hoopte ik ook nieuwe jeugdbridgers sneller wegwijs te maken in de bridgewereld en ze erbij te betrekken.

Sinds kort ben ik lid van de Commissie Jeugdbridge van de NBB. Ik wil hier al lang bij, want eigenlijk wil ik meer doen om jongeren te laten bridgen. Het liefst zou ik overal helpen. Op dit moment houd ik het bij Utrecht: met een aantal anderen organiseer ik een studentencursus op meerdere studieverenigingen.

 

Waarom is DDS een leuke club, ook voor jongeren?

Omdat er intelligente, interessante en gezellige mensen zitten. De meeste zitten na afloop met een biertje bij de bar. Soms komen er dan discussies los over de spellen, maar er wordt ook genoeg zinloos geouwehoerd. Voor ieder wat wils eigenlijk. Ondanks haar kleine omvang is DDS nog steeds een gevarieerde club. Dat vind ik best bijzonder.