Spel van de maand

Grote stappen, snel thuis

Maandag 11 november 2019

 

Tijdens de nazit van onze clubcompetitieavond viel ons spel 12 op. Van de 11 Noord-Zuid paren waren er maar 4 die het contract 3SA bereikten.

 

Spel 12 (gever: West en NZ kwetsbaar):

West begint met een PAS, gevolgd door 1SA van Noord en Oost legt een groen PAS-kaartje neer. Een standaard begin wat waarschijnlijk op alle tafels gebeurt.

 

Een van onze bargenoten roept bij het zien van onderstaande Zuid-hand: “Dat was mijn hand, ik heb gepast na 1SA.”

 

De hand bulkt inderdaad niet van de punten, wij tellen 9 punten. Daarnaast zitten er ook veel 'zachte' punten (lees: vrouwen en boeren) in. Aan de andere kant, partner Noord belooft 15-17 punten, samen met de 9 punten zit je al heel dicht tegen de manche (25 punten samen) aan. Daarnaast bezit je een 6 kaart, het zijn inderdaad niet de mooiste ruitens, maar een zeskaart levert vaak in Sans extra slagen op. Partner heeft ook minimaal 2 ruitens mee en mogelijk enkele ontbrekende, hoge ruitenkaarten...

 

Links aan de bar wordt in een keer “3SA!” geroepen en voordat ik het weet kijkt een andere persoon op de spelverdeling en zegt: “Ook ik ga 3SA bieden.”

 

Uiteindelijk vinden we met deze hand meteen 3SA bieden het beste. Je zeskaart ruiten gaat waarschijnlijk slagen binnen brengen en daarnaast is de zeskaart bereikbaar via ABx en mogelijk via Vx.

 

Hierna past verder iedereen. Het hele biedverloop:

 


B.C. Balk-2019-2020, ronde 2 / Zitting 5 [11-Nov]

 

Aan de meeste tafels zal met 8 uitgekomen worden. Nu leg jij als dummy zelfverzekerd je kaarten neer en wenst je partner succes. Partner Noord maakt het speelplan, bedankt je voor de dummy en laat een kleine harten bijspelen, voor A. Hierna speelt partner A en V, welke gepakt wordt door West met H. OW rapen daarna nog 2 hoge schoppen slagen op en hierna wordt er N 3SA +1 genoteerd.

Goed voor plusminus 90% in de A-lijn en 100% in de B-lijn.

 

N.B. Het lijkt een gek speelplan, het niet snijden op H, maar met deze speelwijze maak je bij ieder zitsel contract!

 

Mocht je een reactie willen geven of een vraag of opmerking hebben, dan kun je mailen naar: bridgeclubbalk@gmail.com