De GEVAARLIJKE hand.

DE  GEVAARLIJKE  HAND.

=====================

Soms bedienen schrijvers van Bridge boeken zich van een heel beeldend taalgebruik. Zo worden de termen Veilige Hand en Gevaarlijke Hand regelmatig gebruikt om - bij het uitspelen van een contract - te voorkomen dat een bepaalde tegenstander wel of niet aan slag komt.

Regelmatig is die situatie “gemakkelijk” te herkennen en ligt de oplossing voor de hand. In andere gevallen is de oplossing ingewikkeld of is er zelfs geen remedie.

In het eerste spel wordt het principe duidelijk gemaakt en is de oplossing voor al onze leden te vinden.

 

SPEL 1.

U bent Zuid en het volgende biedverloop heeft plaatsgevonden:  

West Noord Oost Zuid
      1SA
Pas 3SA Pas Pas
Pas      
       

       

 

 

 

 

 

 

 

 

Noord biedt 3SA met 12 punten, dus ruim voldoende voor de benodigde 25 punten voor de manche in 3SA. Maar slem - daarvoor heb je toch wel gemiddeld 33 punten nodig - is natuurlijk met maximaal 29 punten samen onhaalbaar.

 

Het afspel.

West komt uit met 4 en partner legt de volgende kaarten op tafel:

Spel:  
  /  
 
 

♠ 873

 
♥ A92  
♦ HB65  
♣ A92  
 
 
 
 
 
N
W O
Z
 
 
 
 
 
♠ HB5  
♥ H65  
♦ A1094  
♣ HV7  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bedankt partner. Dat lijkt een mazzeltje die uitkomst, recht in je schoppen vork, zeker nu Oost Vrouw legt.

Net op tijd schiet je het advies te binnen om een speelplan te maken en ook herinner je nog dat bij een te spelen sans contract je dat moet doen door je directe winnaars te tellen - dat zijn slagen die je zo kan oprapen zonder er iets voor te moeten doen - en daarna te bezien hoe je eventuele extra slagen kunt versieren.

Ok, die schoppenslag heb je al (je hebt met de Heer genomen en Boer klein zitten nog in je hand). In harten maak je zeker 2 slagen met het Aas en de Heer en in ruiten maak je ook het Aas en de Heer, plus nog eens 3 slagen in klaver, te samen 8 slagen. De 9e slag is geen probleem: die zit in ruiten en met een beetje geluk maak je in die kleur zelfs nog 2 extra slagen als je er in slaagt de ruiten Vrouw te vangen.

 

Lang genoeg gedacht, snel uitspelen en op jacht naar de overslag. Dat gaat in de helft van de gevallen ook inderdaad lukken, maar in die andere 50% ga je down. Eén van  beide tegenspelers is namelijk dodelijk als die aan slag komt. Stel je maakt de ruitensnit (je wilt de ruiten Vrouw vinden voor de 9e slag en de overslag) over West. Je speelt bijvoorbeeld de 4 (of de 10) naar Boer in de dummy. En uiteraard, zoals altijd, mislukt die snit bij jou. En wat speelt Oost terug? Natuurlijk een schoppen. En wat heeft West nog in die kleur? Natuurlijk Aas 10 en nog 2 kleintjes.

Dat kon je vermoeden. Sterker je had het kunnen/moeten weten. West startte met 4 (kleintje belooft plaatje) en met je eigen Heer en Boer en met Vrouw in Oost had je alle plaatjes in het vizier, behalve dat Aas. Of je nu Boer zet of de 5, West -  - maakt nog 4 schoppenslagen (bij een verdeling van de schoppen met 5-3).

Weg contract en 1 down.

 

Als je geluk hebt, heeft je partner niets in de gaten, maar misschien zegt ze wel: “je had natuurlijk niet over West maar over Oost moeten snijden”. Dat “natuurlijk” had weg gekund, maar ze heeft wel gelijk. Als je over Oost snijdt en de snit mislukt, kan West hoogstens Aas oprapen, maar jouw Boer en 5 geven tegen West altijd een dekking.

Hier was Oost de Gevaarlijke Hand (die kon door jouw arme Boer heen spelen) en West de Veilige Hand (die kon jouw Boer geen pijn doen).

Merk nog op dat niet altijd de hand met het sterkste bezit de Gevaarlijke Hand is. Hier had West het Aas, de 10 en 3 kleine schoppens en Oost alleen maar 3 kleine schoppens. Toch was Oost de Gevaarlijke Hand, want die kon door jouw Boer heen spelen.

 

De moraal?

Probeer de Gevaarlijke Hand niet aan slag te laten komen. Dat ging hier eenvoudig omdat je naar 2 kanten kon snijden. Soms is het lastiger, maar als je eenmaal het principe van de Gevaarlijke Hand en de Veilige Hand onderkent, leer je de mogelijke oplossingen in de loop van de tijd wel te vinden.

 

SPEL 2

Dit spel is lastiger en vergt meer bridge ervaring.

 

West Noord Oost Zuid
      1SA
Pas 3SA Pas Pas
Pas      
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het biedverloop start West met 4 en partner legt haar kaarten op tafel:

 

Spel:  
  /  
 
 
♠ V4  
♥ H3  
♦ V84  
♣ AV10763  
 
 
 
 
 
N
W O
Z
 
 
 
 
 
♠ AB106  
♥ V62  
♦ AHB3  
♣ B3  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goed geboden van partner. Wel eens waar is er een hele kleine kans op slem (als Zuid maximaal is met 17 punten zouden de 13 punten en de lange klaveren van Noord misschien 12 slagen kunnen opleveren), maar Noord kiest terecht voor safety. Ook geen semi-geleerde lage kleuren transfer om die 6 kaart klaver over te brengen: gewoon 3 sans. Denk aan het gezegde: “als 3 sans een optie is, biedt dat dan”.

 

Je kent het speelplan draaiboek en je telt je vaste (raap)slagen.

Na deze start dus 1 in harten, 1 in schoppen, 4 in ruiten en 1 in klaver: totaal dus 7. Een tekort van 2 slagen, maar vooral de klaveren, en in 2e instantie ook de schoppen, bieden meer dan genoeg extra slagen om dit contract met 1 of 2 overslagen te gaan maken. No problem toch?

Je legt in de dummy ♥H en die houdt. Je hebt 5 harten, dus hebben Oost-West er samen 8. Zeer waarschijnlijk 5-3 verdeeld, met de 5 kaart bij West.

Nu 4 naar H om daarna vanuit Zuid even die H er uit te snijden. En als dat lukt maak je 6 klaver slagen, 4 ruiten slagen, je hebt al een hartenslag en nog schoppen Aas. Totaal 12 slagen of zelfs! En als deze kamikaze leider ook nog een succesvolle schoppen snit neemt -  alle 13 slagen. Slem gemist?

Ja, ALS H bij West zit (en er dus uit te snijden is) heb je slem gemist. Maar ALS H bij Oost zit ga je down. Na het maken van H door Oost komt onherroepelijk een kleine harten terug en jouw ♥V ligt op de slachtbank van West’s resterende ♥Aas ♥Boer xx. Resultaat: 1 down.

 

Wat dan wel?

We gaan opnieuw ons speelplan bekijken en realiseren ons na de eerste slag dat Oost de Gevaarlijke Hand is. Gelukkig is er nog een tweede slagen bron, de schoppens. Naast de eerste hartenslag voor ♥H, 4 ruitens, Aas en Aas (7 in totaal) hebben we aan 2 extra slagen in schoppen voldoende om ons contract te maken. Met bijkomend voordeel: als de snit mislukt en West maakt H, dan kan de ongevaarlijke West ons geen kwaad doen, want onze fragiele ♥V is tegen West wel beschermd.

In plaats van die levensgevaarlijke klaver snit nemen we dus de schoppen als werkleur en zien af van die mogelijke 12/13 slagen via die klaver snit. Het resultaat zal (afhankelijk waar H zit) 3SA= of 3SA+1 zijn.

Met enige trots pluggen we ons gemaakte contract in de Bridgemate. Dat zullen niet veel spelers ons hebben nagedaan. Dat klopt ook: een nul. De andere spelers kenden het principe van de Gevaarlijke Hand niet, namen nietsvermoedend een geslaagde klaver snit en schreven minimaal 3 sans plus 3. Zij hadden geluk want H zat bij Oost!

 

De moraal?

In dit spel woog je de volgende 2 mogelijkheden tegen elkaar af:

  1. Het maken van 3 of zelfs 4 overslagen met het risico van 1 down.
  2. Het zeker stellen van je contract of contract plus 1.

 

In viertallen is dat geen overweging: je speelt om je contract te maken en kiest voor de veilige optie -2-. In een parencompetitie is dat gecompliceerder. De kans dat H goed (bij West) zit is 50%. De dood of de gladiolen dus. Zeg het maar: ik weet het niet. Het meest belangrijke was dat je het probleem onderkende.

 

SPEL 3

Dit spel vergt een goede inschatting wie de Gevaarlijke Hand is.

 

Spel:  
  /  
 
 
♠ H62  
♥ 83  
♦ H43  
♣ B9532  
 
 
 
 
 
N
W O
Z
 
 
 
 
 
♠ A7  
♥ AB6  
♦ A98  
♣ AV1076  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En het biedverloop:

West Noord Oost Zuid
      1
1 2 Pas 3SA
Pas Pas pas  
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

West komt uit met 2 en oost legt ♥V.

Je telt je vaste raapslagen: 2 in schoppen, 1 in harten, 2 in ruiten en 1 in klaver = 6. De klaver kleur is goed voor 3 of 4 extra slagen, afhankelijk van een gelukte snit op de Heer. Er is geen probleem hier, want na een mislukte klaver snit kan west je in harten geen pijn doen. Oost is hier de Gevaarlijk Hand voor harten, maar Oost kan nooit met H aan slag komen. Je kunt dus rustig in slag 1 het Aas nemen, want als West (de Veilige Hand) H heeft, en zij komt vanuit West terug met harten, dan is dat geen probleem. De combinatie Boer 6 in je hand is tegen West een prima dekking.

 

Bij een iets gewijzigde hand (de klaver kleuren zijn nu gewisseld) is je speelplan volledig anders:

 

Spel:  
  /  
 
 
♠ H62  
♥ 83  
♦ H43  
♣ AV1076  
 
 
 
 
 
N
W O
Z
 
 
 
 
 
♠ A7  
♥ AB6  
♦ A98  
♣ B9532  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook nu heeft West, na jouw opening van 1, door Oost met 1 gevolgd en komt - tegen jouw 3SA - weer uit met 2. En weer legt Oost V. Helaas moet je nu de klaversnit gedwongen over West naar Oost nemen en Oost is de gevaarlijke Hand, althans dat gaat Oost worden als je die V die Vrouw met het Aas neemt. Eigenlijk wil je die klaver snit pas nemen als Oost geen harten meer heeft. Dat is dan ook precies wat je moet doen. Duik die Vrouw en duik ook de tweede slag. Dat voelt niet lekker aan om die Boer op te offeren, maar waar de H ook zit, nu maak je het contract altijd. De derde hartenslag moet je gedwongen met het Aas nemen, maar als nu de klaver snit mislukt heeft Oost geen harten meer. Tel maar na: Tijdens de bieding volgde West in harten met (minimaal) een 5 kaart. Met de 5 harten in je eigen hand en de dummy samen, blijven er dus maar 3 over voor Oost en die heb je inmiddels gezien.

 

Wat is nu het verraderlijke van deze hand?

  • Om te beginnen moet je herkennen dat het nemen van de eerste slag de doodsteek voor je contract is als Oost H heeft, terugkomt met harten en door jouw resterende Boer 6 speelt.
  • Je moet dus 2 x duiken om Oost “uit te putten” in harten. Dat zou gemakkelijker te zien geweest als je in je eigen hand: Aas x x zou hebben gehad ipv. van Aas Boer 6 nu. Twee keer de harten ophouden is dan veel natuurlijker. Die Boer vertroebelt als een soort verborgen verleider de juiste aanpak.

 

H.A.