27 feb 2020 - Spel 5

Spel 5: 27 feb 2020.

 

Wel of geen Stayman toepassen met 8 punten en één (of twee) vierkaart(en) hoog?

=================================================================

Maar ook, wel of niet inviteren met 2 sans met 8 punten en géén vierkaart hoog?

============================================================

 

De “gewone” Stayman - als antwoord op een 1 sans opening van partner - halen wij, als bescheiden clubspelers, alleen van stal als we 8 of meer punten hebben en één (of twee) 4 kaart hoog. Met 8 punten zonder een vierkaart hoog inviteren de meeste spelers op onze club met 2 sans.

Toch zie je met regelmaat op hoog niveau topspelers passen met die 8 punten en daarmede hun partner in het 1 sans bod laten zitten.

Een paar voorbeelden:

 

-1-

Partner opent 1 sans en jouw bezit is als volgt:

   

Vrouw x x x   (de x weer kleiner dan de 8)
Boer x x
Vrouw, Boer x
Vrouw x x

 

Van deze 8 punter word je niet vrolijk. Allereerst een nare 3 3 3 4 verdeling. Je kan met deze hand geen lengte slagen maken, hoogstens misschien in schoppen. Veel topspelers trekken met zo’n 3 3 3 4 verdeling dan ook een puntje van hun bezit af en beschouwen deze 8 punter als een 7 punter.

Verder ontbreken de waardevolle hogere tussenkaarten, zoals de 10 en de 9. Kortom, partner zal wel een heel goede 17 punten moeten hebben om aan de benodigde 25 punten te komen voor een manche in 3 sans of in 4 hoog. Eigenlijk is die kans behoorlijk klein.

Toch maar Stayman gebruiken? We voldoen tenslotte aan de gestelde normen van 8 punten en een 4 kaart hoog. Dan kunnen we toch nog altijd in 2 sans of in een 3 hoog contract eindigen als partner de manche invite niet aanneemt? Dat zal ook wel gebeuren als partner precies 15 punten heeft. Maar nu heeft partner 16 punten en je legt hem of haar dan wel op de pijnbank. Partner weet niet dat het zelfs al met 17 punten een hachelijk manche contract  zal worden en zal met een redelijke 16 punten echt wel naar 3 sans of 4 hoog gaan. Resultaat dus meestal 1 down.

 

 

 

-2-

Datzelfde geldt met een iets gewijzigde hand:

 

Vrouw x x
Boer x x
Vrouw, Boer x
Vrouw, x x x

 

Weer 8 punten, maar zonder hoge 4 kaart, en nu zou je voor de manche in sans kunnen inviteren met 2 sans. En weer heb je grote kans dat partner met haar redelijke 16 punten een (meestal) kansloze 3 sans biedt.

In beide gevallen hoopte je eigenlijk met die slechte 8 punten op die mooie 17 punten bij je partner. Hoe reëel is die hoop eigenlijk?

De  theorie zegt daarover het volgende:

Als partner met 1 sans opent, geldt de regel van 44, 33, 22.

Dat wil zeggen dat voor de 1 sanshand geldt:

  • 15 punten heeft 44% kans
  • 16 punten heeft 33% kans
  • 17 punten heeft 22% kans.

(Voor de cijferaars: hoe verder je van de gemiddelde 10 punten afzit, die je volgens de kansberekening toebedeeld zou moeten krijgen, hoe minder vaak dat voorkomt).

Vergeet die getallen, maar onthoud dat de 1 sans opening van partner 2x vaker 15 punten heeft dan 17 punten. Dus, en nu kom ik to the point, daarom zie je in de hogere bridgeregionen vaak spelers met een magere  8 punter gewoon passen op de 1 sans opening van hun partner.

 

Spel 5 is de proef op de som van bovenstaande theorie.

 

 

Normaal zullen Noord, Oost en Zuid passen. West zal met 16 punten en een vlakke hand met 1 sans openen.

Een “niet geletterde” Oost telt 8 punten en inviteert met  2 sans voor de manche in 3 sans. West heeft een prima 16 punter (2 azen en 2 heren die alle vier net wat meer waard zijn dan de hun toebedeelde 4 en 3 punten) en verhoogt naar 3 sans.

Een “wat meer belezen” Oost bekijkt de plus en min punten van zijn hand. De 8 punten zijn op zich niet slecht. Ook zijn er redelijke tussenkaarten: een 10, een 9 en een 8. Alleen die nare 3334 verdeling is een groot bezwaar. Een twijfelgeval denk ik. Passen of inviteren zullen m.i. geen van beiden een doodzonde zijn.

 

  • In de A gingen 4 paren down in een 3 of 2 sans contract en 1 paar maakte 1 sans plus 3.
  • In de B maakte 1 paar de geboden 3 sans manche (heel mooi Margriet en Adri!!!) en kwamen 2 paren tot 2 sans plus 1.
  • De computer is nog duidelijker. Afhankelijk of Oost of West het contract speelt is resp. 1 sans of 2 sans het maximaal haalbare.

 

De conclusie lijkt helder.

TREK MET EEN 3334 VERDELING EEN PUNT AF VAN JE PUNTENAANTAL,  OF OP ZIJN MINST: WEES TERUGHOUDEND IN TWIJFELGEVALLEN.

Die stelling geldt zowel voor een troef contract als voor een sans contract.

De Oostspelers die in spel 5 deze stelling volgden -  en dus pasten op het 1 sans bod van hun partner - vermeden de kansloze 3 sans.

 

H.A.