Masterclass 23 oktober
Geplaatst op donderdag 23 november 2017 - 13:08 door Bob Vogel

 

Maandag 23 oktober vond onze eerste masterclass van het seizoen plaats.

 

De avond stond onder de bezielde leiding van Ruurd Riewald. Wij kennen Ruurd natuurlijk als goedlachs lid van onze club, maar daarnaast is hij ook een ervaren bridgedocent die op de hoogte is van de discussies omtrent de moderne biedtheorie.

 

Het onderwerp dat tijdens deze masterclass centraal stond was Gazilli. Dit is, zo wist ruurd ons te vertellen, een conventie die in het moderne topbridgen erg veel gebruikt wordt. Deze conventie biedt enkele belangrijke voordelen ten opzichte van andere conventies zoals bijvoorbeeld checkback-stayman.

 

Tijdens de masterclass werden de basisbeginselen van Gazilli uitgelegd. Gedurende de uitleg werd aan de aanwezigen op verschillende momenten gevraagd hoe zij vergelijkbare situaties volgens hun eigen biedsysteem zouden behandelen. Aan de hand hiervan werden enkele van de voor- en nadelen van Gazilli, maar ook van de vergelijkbare/concurrerende systemen, besproken.

 

De basis van Gazilli werkt als volgt: na een opening van 1 harten of schoppen, en een antwoord van 1 schoppen of 1SA, is 2K bij de openaar Gazilli: echt of 16+. Na 2K is 2R elke 8+. Het volledige schema is hieronder te vinden. Uiteraard kan je voor vragen nog steeds terecht bij Ruurd!

 

Voor sommigen was deze masterclass over Gazilli aanleiding om zelf wellicht de conventie te gaan gebruiken, voor anderen bevatte de avond in ieder geval boeiende achtergrondinformatie voor de momenten waarbij er tegen tegenstanders wordt gespeeld die Gazilli op hun kaart hebben staan.

 

Na afloop van het theoretische gedeelte van de avond werd er nog een kleine drive van 15 spelletjes gespeeld waarbij een groot percentage handen geschikt was om Gazilli mee te doen. De drive werd gewonnen door Harry en Gerard met een prachtige score van 66,67%.

 

Het was leuk om te zien dat er tijdens de avond ook een aantal niet-spelende leden aanwezig waren!

 

We zijn erg benieuwd naar jullie reacties op deze avond. Wat vonden jullie leuk en wat zou er volgens jou verbeterd kunnen worden? Stuur ons een mailtje zodat we deze feedback voor een volgende keer kunnen gebruiken. Alvast onze dank hiervoor!