Alerteren of annonceren?
Geplaatst op woensdag 19 oktober 2016 - 17:02 door Bob Vogel

De manier waarop we omgaan met de spelregels van het bridge is niet in steen gebeiteld, maar onderdeel van een proces dat zich steeds blijft ontwikkelen. Namens onze club blijft Gerard op de hoogte van de laatste ontwikkeling op dit gebied. Afgelopen weekend was hij aanwezig op een bondsarbiters-vergadering waar werd gesproken over de huidige alerteer-regeling en over annonceren.

 

De huidige hoofdregel is “U moet biedingen alerteren waarvan u kunt vermoeden dat de tegenpartij er zonder waarschuwing een andere betekenis aan toekent” en die regel brengt enige problemen met zich mee.

 

Behalve conventionele biedingen hoort door deze hoofdregel ook bijvoorbeeld ook een natuurlijke 2 na 1SA gealerteerd te worden. Stayman wordt als conventionele bieding altijd gealerteerd, maar wat is de toegevoegde waarde van dit alert als het natuurlijke alternatief ook gealerteerd moeten worden? Het lijkt onwenselijk als een speler hierdoor bij elke alert gedwongen wordt om maar om uitleg te vragen voor het geval dat een bod toch niet de verwachte betekenis heeft.

 

Er kan ook worden gekozen voor een regeling waarbij spelers de biedingen van de partner niet alleen alerteren, maar ook annonceren. Er wordt beknopt vermeld welke afspraak het betreft, bijvoorbeeld “Walsh” of “Transfer-Walsh”. Deze vermelding gaat niet gepaard met een volledige uitleg van hetgeen deze afspraak inhoud, maar de tegenstander kan daar uiteraard indien gewenst gewoon om vragen.

 

Dit annonceren kan de regeldruk voor de gewone bridger mogelijk beperkt houden, maakt het waarschijnlijker dat er geen belangrijke informatie wordt gemist en zal wellicht het tempo ook ten goede komen. Uiteraard is een nadeel dat bij een biedmisverstand een speler direct hoort dat zijn maat een bod verkeerd heeft begrepen (of hij zelf een fout heeft gemaakt). Deze informatie mag uiteraard niet gebruikt worden.

 

In Nederland is onder andere bridgeclub Theseus overgestapt naar een annonceer-verplichting. Wat vind je van deze ontwikkeling? Denk je dat het een goed idee is om ook bij onze club naar dit systeem over te stappen?

We waarderen uiteraard elke feedback!