Mini Bridge

Jeugd in Drenthe leert bridgen. De bridgeclubs in Drenthe slaan de handen ineen om, onder auspiciën van het District Drenthe van de Nederlandse Bridgebond, de jeugd in Drenthe te leren bridgen. We zien dat de gemiddelde leeftijd van bridgers sterk omhooggaat. Veel mensen denken na over het beginnen met bridgen als het pensioen in zicht komt. Het is hoognodig tijd om de jeugd aan het bridgen te krijgen. Via de interesse bij de jeugd worden ook de ouders van deze jeugd enthousiast gemaakt om te bridgen. Waarom bridgen? Bridgen is een sociale denksport, je leert na te denken, te analyseren en het verscherpt zo je geest wat voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk is en hen later extra kansen geeft in de maatschappij. Het nadeel van bridgen is dat je eerst wat regeltjes moet leren. Voor de jeugd zijn er aangepaste en eenvoudige regels, die ze na enkele keren oefenen zich eigen kunnen maken. Op veel plaatsen in Drenthe worden bridgelessen gegeven, maar voor de jeugd is een speciale aanpak nodig. Hiervoor is een speciaal plan “Jeugdbridge Drenthe” gelanceerd. Er worden allerlei activiteiten ondernomen (via scholen, toernooien, demo’s enz.) om de jeugd te interesseren. Alle activiteiten zijn klein van schaal: stap voor stap benadering dat uiteindelijk zich als een inktvlek moet uitbreiden. Het project heeft een looptijd van 2 jaar.

 

Op 1 februari ‘18 hebben enkele leden van de Beiler Bridge Kring een cursus minibridge gegeven aan 9 leerlingen op de Eshorst, een kind centrum voor onderwijs en opvang voor kinderen van 0-12 jaar in Beilen. Op 26 april was het dan zover. Na een tiental lessen konden de eerste diploma’s uitgedeeld worden aan de 9 trotse leerlingen door de niet minder trotse tafelbegeleiders.

 

Het doel van minibridge is om kinderen op een leuke manier in contact te brengen met bridge, in de hoop dat ze daarna ook ‘echt’ willen leren bridgen. Ideaal is natuurlijk als ze dit al op de middelbare school gaan leren! Minibridge is net als bridge, maar dan zonder het bieden. Je hebt dus geen biedkaarten nodig en geen biedafspraken: alleen vier mensen en een spel kaarten. Minibridge is een opstapje naar gewoon bridge. Het is minder ingewikkeld, dus je kunt het sneller en makkelijker leren en dus geschikt om jongere kinderen de basis van het spel te leren kennen. Zo houd je meer tijd over om lekker te spelen! En bridge leren kan altijd nog. Minibridge is vooral bedoeld voor de basisschool, maar veel bridgecursussen beginnen ook met het aanleren van (een vorm van) minibridge.

Om te leren bridgen hoef je niet eerst te kunnen mini bridgen. Maar minibridgers hebben wel een voorsprong! Je weet al wat de spelregels zijn, hoe je punten telt, hoe je slagen wint, enzovoorts. En vind je minibridge leuk, dan ga je bridge ook zeker leuk vinden. Aanmelden kan naar minibridgebeilen@gmail.com.

 

Elf leden van de B.B.K. hebben vanaf 13 september '18 wekelijks een cursus minibridge gegeven aan groep 6, een klas met 28 leerlingen, op basisschool de Eshorst. Donderdag 8 december ’18, na een tiental lessen konden er diploma’s uitgedeeld worden aan de 28 trotse leerlingen door de niet minder trotse begeleiders.

 

Vanaf 2 oktober ‘18 hebben negen leden van de Beiler Bridge Kring wekelijks een cursus minibridge gegeven aan 20 leerlingen van groep 8 op het IKC Harm Smeenge in Beilen. Op 18 december 2018 na tien lessen was de diploma-uitreiking aan de 20 trotse leerlingen.

Op de Harm Smeengeschool werd aan 20 leerlingen ook klassikaal een cursus gegeven. Op 18 december 2018 was daar de diploma-uitreiking.

 

Twintig leerlingen uit de groepen 7 en 8 van IKC de Eshorst hebben hun diploma gehaald en kregen deze 20 juni 2019 uitgereikt. Vorig jaar hadden enkele leden van de Beiler Bridge Kring hierin al aan groep 6 lesgegeven. Toen meldden enkele leerlingen uit de groepen 7 en 8 aan bridgebegeleiders, dat ze ook wel minibridgeles wilden hebben. Uit de belangstellenden vanuit beide groepen is één groep van twintig leerlingen gevormd en begin dit jaar begonnen de lessen met als resultaat twintig geslaagden. Naast het diploma kregen de leerlingen van District Drenthe van de Nederlandse Bridgebond een muntje waarmee ze, tegen inwisseling hiervan, een ijsje konden krijgen bij ijssalon Flederus in Beilen.

 

Hoewel minibridge minder ingewikkeld is dan volwassenenbridge, blijft het toch een spelletje waar goed bij nagedacht moet worden. De begeleiders van de BBK vinden het dan ook prachtig om te zien hoe snel deze basisschoolleerlingen het geleerde tot zich nemen en dit in het spel toepassen.

 

Op donderdag 19 september '19 is minibridge meester Wim Joosten met hulp van 9 tafelbegeleiders van onze club weer gestart met mini bridge les te geven aan de twee groepen 6 (41 leerlingen) van basisschool de Eshorst.  Op 5 december hebben 43 leerlingen van de groepen 6a en 6b van de Eshorst hun minibridge diploma gehaald. Naast het diploma kregen de leerlingen van District Drenthe van de Nederlandse Bridgebond een muntje waarmee ze, tegen inwisseling hiervan, een lekkernij konden halen bij een ijssalon in Beilen.

Ondanks dat minibridge minder ingewikkeld is dan volwassenenbridge, blijft het toch een spelletje waar goed bij nagedacht moet worden. De begeleiders van de BBK vinden het dan ook prachtig om te zien hoe snel deze basisschoolleerlingen het geleerde tot zich nemen en dit in het spel toepassen.
Een aantal leerlingen toonden zich enthousiast voor een eventuele vervolgcursus, namelijk een cursus jeugdbridge. Wanneer de leerlingen dit diploma hebben, spelen ze het nagenoeg op dezelfde manier zoals de basis voor volwassenen. Bridge is eigenlijke een spel waarbij je nooit uitgeleerd raakt. Op basisschool de Eshorst gaat men bekijken of het mogelijk is om met een cursus jeugdbridge te starten.

Voor mini- en jeugdbridgers is er een mogelijkheid om op internet bridge te oefenen tegen de computer. Dit is op BIC (Berry’s Internet Club). Dat kan dus lekker op je eigen tempo. Bovendien krijgt je tips en uitleg over het bieden en het spelen. 

Gratis aanmelden kan via deze link (http://www.berrywestra.nl/bicaanmelden ).Op BIC kun je ook mini bridgen. Ze noemen het daar 'startersbridge', maar het is praktisch hetzelfde. Je krijgt dan een proefabonnement van 40 dagen. Daarna kun je aangeven of je lid wilt blijven. Dat kost normaal gesproken €40 per jaar. Maar als je je lidmaatschap regelt via de NBB, is het voor jeugdspelers gratis! Mail hiervoor naar Danny Molenaar, jeugdcoördinator (jeugdcoordinator@bridge.nl).

Zie ook: http://www.jeugdbridge.nl/index.php?id=7-internetbridge