Een elegante oplossing (door Jan F)
Geplaatst op maandag 11 juni 2018 door Erwin Boelens

De een is verrukt over een crisscross squeezes en de ander valt voor de betere schwindle. Ikzelf heb vooral een zwak voor de elegante oplossing. Zie hier de inmiddels overleden Maurizio Sementa aan het werk in 1978 in Viareggio.

Z/All

 

 

 

Het biedverloop was simpel: 1s-2r-2h-4NT-5r-6h

 

Zoals je ziet zitten de troeven 4-1 en zitten de ruitens en schoppens ook scheef, waardoor de communicatie hachelijk wordt. Zelfs met open kaarten is dit spel een hele kluif, maar de leider verzon aan tafel een speelwijze die ook tegen dit zitsel bestand was.

 

Klaver aas uit, klaver heer getroefd. Ruitens hoog maken loopt alleen goed af als de troeven rond zitten. Sementa speelde harten heer en zag op harten boer schoppen 6 verdwijnen bij oost. Dat leek op lange ruitens in oost te wijzen.

 

Sementa speelde schoppen 2 naar de vrouw. Deze 28 kaarten waren er nog over en het slem leek niet meer haalbaar.

Nu volgde harten aas en uit de dummy verwijderde Sementa schoppen aas! Ziedaar het mirakel: het communicatieprobleem in schoppen was opgelost en oost was in dwang gebracht. In de hoop dat west klaver boer had, gooide oost klaver vrouw af. Na klaver boer mocht hij kiezen welke kleur van leider lang werd.

 

Jammer dat er toen nog geen BBO was. Ik had Sementa de stortvloed aan complimenten graag gegund.