Teamcaptain biedt zijn ontslag aan na bekerdebacle
Geplaatst op zondag 19 januari 2020 door Henk van Doren

ANP - Groningen/Zwolle, 19 januari 2020 - Zojuist werd bekend dat Bert P., voormalig topspeler, landskampioen en bekerwinnaar, zijn positie als coördinator en captain van het NBB-beker team van BC De Zeerob beschikbaar stelt. De Zeerob 1 leed gisteren in de eerste ronde van het meest prestigieuze bekertoernooi een smadelijke nederlaag tegen het Driebergse DS 16, een bonte verzameling guppen van gemiddeld nog geen 30 jaar oud. De captain wordt vooral verweten dat hij het sterpaar van Zeerob, Ivar en Engbert, niet heeft opgesteld, omdat de heren belangrijkere zaken aan hun hoofd zouden hebben. Daarnaast is hij te meegaand geweest in het volgen van de voorkeur van DS16 voor een speeldatum en heeft hij niet kunnen voorkomen dat zijn team gemakzuchtig en weinig scherp aan de start verscheen, in de veronderstelling dat de tegenpartij wel even opgerold zou worden. De nederlaag van De Zeerob heeft een andere nare consequentie: het gedroomde noordelijke topduel tegen BC APIH, dat zijn eerste ronde wel wist te winnen, is hiermee van de baan.

 

Jullie begrijpen het al, het was niet best gisteren. De tegenstanders waren overigens bepaald geen guppen. DS16 had enkele paren van meesterklasseniveau opgesteld, maar we waren tot vlak voor het einde niet kansloos. Aan de start van ronde 6 hadden we de al vroeg opgelopen achterstand gereduceerd tot slechts 13 imps. De laatste ronde was echter een bloedbad. Schrijver dezes moet eerlijk bekennen dat hij ook een bijdrage aan de negatieve score heeft geleverd, één keer door als enige down te gaan in een dichte manche (ik plakte mezelf in dummy door de 2e ronde troef niet over te nemen) en op het eind door een verkeerd begrepen bieding die ons in groot slem deed sneuvelen, waarover later meer.

 

Het spel dat ons als team het meeste kostte, was spel 13 (sic!, verlies in totaal 43 imps):

 

Door het gunstige zitsel is het zelfs 7 voor OW, maar het is een kansrijke 6, zeker als zuid zich met het bieden heeft bemoeid (ik doubleerde nadat oost met 1 had geopend). Twee van onze paren bleven steken in de manche, terwijl alle DS16 paren wel slem boden.

 

Met een handvol slems in 24 boards waren het sowieso geen Stadskanaalster spellen. Op spel 9 lieten Tom van Overbeeke & Ernst Wackwitz tegen Niels & Jaap zien hoe je in het juiste slem komt:

Vier van de zes OW-paren eindigden in 5, bij ons aan tafel omdat we 4 uitnamen (één paar mocht zelfs 4 spelen). Grappig genoeg kunnen we zelfs nog uitnemen met 6♣, want dat gaat maar voor 500. Niels & Jaap hadden nog kunnen doorbieden tot 7♣ want -800 had ruim uitgekund tegen de -1430 die ze op het eerste spel van de middag aan hun broek kregen doordat de tegenstanders de 4-4 schoppenfit hadden ontdekt en in 6♠ eindigden. Dit contract kan niet down als de troeven 3-2 zitten en de harten niet 3-0 (totale kans net boven de 50%). Je kunt een kleine klaveren troeven in west en de andere twee verliezers in de lage kleuren gaan weg op de hartenlengte.

 

Het zat Niels & Jaap gisteren sowieso niet mee. Zie spel 7 ter illustratie.

De mannen zaten hier als enige paar in 6, waarin ze down gingen omdat A fout zat. Als er geen harten wordt gestart maar bijvoorbeeld ♣A is het spel gemaakt. Ook bij een troef- of schoppenuitkomst heb je twaalf slagen, behalve als de troeven 3-0 zitten. Misschien in praktijk dus wel kansrijker dan het vorige spel. Waarom gaat 6 down met de troeven 3-0? Je kunt dan wel drie keer overteken naar dummy om alle klaveren te troeven, maar daarna zit je in de hand geplakt vanwege de te hoge troeven. Ze kregen een hoopgevende troefstart…. Rinus en ik waren gewaarschuwd voor de hartenpositie en stopten dus af in 5.

 

Overigens had DS16 bepaald geen pech op dit spel. Twee van hun paren zaten in 3SA, te spelen door noord, en dat kan net niet down omdat na ♣-start de harten blokkeren. Als west V naspeelt, moet de leider dekken en deze kan daarna nog flink op de proef gesteld worden als oost neemt en 4 naspeelt. Helaas, beide oostspelers startten met 10, +1.

 

Ons dure spel was het laatste van de wedstrijd, spel 16:

West

Noord

Oost

Zuid

Ernst W

Rinus

Tom v O

Henk

pas

1♣

1♠

2♠

3♠

4

pas

4SA

pas

5♠

pas

6

dbl

7♣

a.p.

 

 

 

 

 

Rinus’ bod van 4 zorgde bij mij voor kortsluiting. Toen we net samen speelden hadden we afgesproken dat we elke vlakke hand met 11-13 en 17-19 met 1♣ zouden openen, behalve als we een vijfkaart hoog hadden. Inmiddels hebben we dit aangepast en openen we een vijfkaart ruiten gewoon met 1. Dat laatste was ik even kwijt en ik was nu in de veronderstelling dat Rinus een goede hand met ruitenlengte aangaf. Na 6 was er geen weg terug en Rinus bood schielijk 7♣, -1 en 14 imps in de zij-kolom… Toch was hij iets te snel, want de computer geeft aan dat je 6SA wel kunt halen. Op het eerste gezicht heb je maar 11 slagen, behalve bij ♠-start, maar de tegenstanders moeten wel heel vaak afgooien op de klaverenparade. Na iedere andere start speel je zeven keer klaveren en beide hoge harten, hetgeen in alle gevallen tot een ingoodwang leidt. Je moet wel even opletten wat er wordt afgegooid, maar omdat de schoppenlengte in oost en de ruitenlengte in west bekend zijn, moet de eindpositie te lezen zijn. Ik had het graag geprobeerd, ook al had het ons niet aan de overwinning geholpen.

 

Eindstand 110-192, uithuilen en overnieuw beginnen.

 

© Henk van Doren, 19 januari 2020