Weer met beide benen op de grond
Geplaatst op woensdag 30 oktober 2019 door Rinus Spit

Weer met beide benen op de grond.

Je kon er natuurlijk donder op zeggen dat het aantal cadeautjes niet op het niveau van de eerste paar avonden zou blijven en dat we niet voortdurend eerste zouden gaan eindigen. Afgelopen dinsdag was het zover. Er waren nog steeds wel een paar cadeautjes, maar we gaven er ditmaal zelf ook de nodige weg. Met nog net een klein plusje werden we niet slecht beloond. Geen reden om te stoppen met schrijven over interessante spellen, want die waren er zat. Ik heb helaas nog geen schriftelijke input mogen ontvangen van de andere deelnemers, dus bij deze (nogmaals) een oproep daartoe. Zowel technische hoogstandjes, schwindels als horrorverhalen zijn van harte welkom!

Het eerste spel dat bij ons op tafel kwam was alleen biedtechnisch interessant.

Het is een zeer goede 7, die alleen bij extreme zitsels niet gehaald wordt. Alle leiders haalden dan ook 13 slagen, maar er zat slechts één paar in groot slem en er waren er twee die zelfs in de manche bleven steken. Bij ons ging het bieden als volgt:

West

Noord

Oost

Zuid

Rinus

Tjeerd

Henk

Michel

-

pas

1

pas

2SA

pas

3

pas

3

pas

3

pas

3SA

pas

4SA

pas

5

pas

5

pas

5

pas

6

a.p.

 

 

 

 

 

2SA was limit or better (3SA, 13-15 no splinter, zou beter zijn geweest), 3 gaf overwaarde aan zonder singletons of renonces, vervolgens heen en weer cuen, azenvragen en vragen naar troefvrouw. Helaas begreep ik 5 niet, waarmee Rinus aangaf dat hij H of H en H had (volgens dat systeem antwoorden we op herenvragen, maar dat kan in deze situatie ook), terwijl ik dacht dat hij wellicht nog extra waarden in schoppen aangaf omdat ik mijn H al had verteld in het bieden. Als ik het wel had begrepen had ik zeker 7 geboden, terwijl dat toch niet goed hoeft te zijn. Groot slem is tamelijk kansloos als de maat een derde schoppen heeft en een klaveren of ruiten minder en die informatie hebben we niet kunnen achterhalen.

Hoe moet het dan wel? Onze aanpak wordt veel gebruikt, maar schiet hier duidelijk te kort. Wellicht is het dus beter om af te spreken dat west 2 moet bieden, relay, en dat 2 vervolgens een 4-5 hoog met overwaarde aangeeft. Dan kom je er vermoedelijk wel uit. Tijdens de afgelopen WK bridge heb ik regelmatig op BBO mijn favorieten, Bauke en Simon, gevolgd. Ik was ervan overtuigd dat Tarzan dit varkentje achteloos zou hebben gewassen. Mailtje naar Simon dus en jawel hoor, geen enkel probleem:

1 - 1SA = 12+ balanced

2 - 2SA = 2-4-3-4

3 - 3 = 4 controles (A=2,H=1)

4 - 5 = A of H of V in alle kleuren; in harten slechts 1

7 = alle vereiste plaatjes zijn nu aanwezig en er is geen duplicatie,

dus ik kan vol vertrouwen 7 bieden

 

Ik ben vergeten te vragen hoe het zou zijn gegaan als zuid besluit om niet kwetsbaar te gaan storen met een gepaste maat aan de overkant. Als tegenstanders zouden we over een Precisie 1 wellicht 2 hebben geboden, echt of kort, maar dat was wel een hachelijk avontuur geworden. In 2x kom je er misschien net voor -1400 af, een prima resultaat. Als ze zouden besluiten zelf te spelen, weet ik niet of ze nog genoeg ruimte hadden gehad om verantwoord groot slem te bieden.

 

Twee rondjes later kwam er al weer een dichte 7 op tafel:

Deze werd wel vijf van de zes keer geboden, omdat je er via Exclusion Blackwood achter kunt komen dat partner het goede Aas heeft. Martijn en Ingmar werden hier het slachtoffer van duivelse tegenstanders: west (Anton of Evert) besloot te openen met een Muiderbergse 2, waarna oost (Evert of Anton) de spotgoedkope uitnemer van 7 durfde te bieden.

 

In het rondje ervoor zat ook een diabolisch spel, spel 24. OW belandden vier keer in 3SA met 23 punten samen en het werd alle vier de keren gehaald, ook tegen ons, terwijl het bij een alerte verdediging toch echt down kan.

Bij ons aan tafel opent west 1SA, noord biedt 2, negatief doublet bij oost en het bieden eindigt even later in 3SA. Ik startte een kleine schoppen, genomen met H en maatje gooit 9. De leider begint nu met vijf keer klaveren. We moeten allebei twee keer bekennen. Dat doen we hoog-laag om aan te geven dat de start goed is bevallen (Odd Ball). Rinus zal dus wel een 3-kaart hebben gehad, eventueel Vxx. Daarna moeten we echter drie keer afgooien. Ik moet bedenken dat het spel alleen maar down kan als Rinus de harten stopt en moet meteen V lozen om hem te laten weten dat hij zijn harten moet vasthouden. Rinus kan vervolgens rustig V ecarteren en een paar ruitentjes, omdat ik A moet hebben voor down.

Ook spel 14 is een tricky 3SA, die down moet. Wij waren de enige OW die aan deze test werden onderworpen omdat de rest van de NZ-paren met wisselend succes in een rustige deelscore eindigde.

Nadat ik als oost 1 had geopend, bood zuid twee keer schoppen en werd noord (Jan-Marius) leider in 3SA. Bij gebrek aan alternatieven startte ik toch maar met een kleine klaveren, A, door Rinus aangesignaleerd met 2. Ruiten na was voor mijn B en ik speelde klaveren door voor B en H. Ik bukte de volgende ruiten en kwam daarna met A aan slag, twee keer harten weg in west. In de veronderstelling dat Rinus nog V zou hebben speelde ik nu in de vork van de leider en was 3SA gehaald. Een kleine schoppen na was wel goed geweest. Hoe had ik op het juiste spoor moeten komen? Rinus signaleerde in slag 1 aan omdat hij dacht ik minstens 109-vijfde zou hebben en dan is alsmaar klaveren door inderdaad goed. Als dat daadwerkelijk mijn holding is kan hij echter op de tweede ruiten zijn 8 weggooien en dan heeft hij vast V niet gehad, waarna ik hopelijk wel schoppen ga switchen.

Wat als de leider V had gehad in plaats van V? Wellicht had hij dan zelf in slag twee schoppen opgespeeld, met een kans op vijf schoppenslagen, omdat ruitenvrouw wel een entree naar dummy wordt. Wanneer A wordt opgehouden kan hij altijd nog op de ruiten afgaan. Als ik wat langer had nagedacht kan ik zien dat het niet uitmaakt welke zwarte vrouw de leider heeft, want ik kan bijna gratis schoppen switchen als ik met A aan slag ben. Stel dat deze voor V van de leider is dan heeft deze nog steeds maar zeven slagen. De volgende keer dat ik aan slag kom speel ik alsnog klaveren naar V van partner, die me dan met mijn laatste Aas nog kan bereiken voor twee down. Gratis? Nou nee, niet helemaal . Als maat B92 heeft gehad en de leider beide zwarte vrouwen, heb ik als ik geen klaveren doorspeel een contract laten maken dat down ligt ….. Volgende keer toch maar die 8 laten gaan op de tweede ruiten!

Om niet in mineur te eindigen ook nog een spelletje waar het wel goed ging, spel 27.

Vier van de zes paren eindigden in een alweer tamelijk dunne 3SA, die slechts één keer niet gehaald werd. Bij ons aan tafel paste zuid en opende ik de schermutselingen met 2, zwak met beide hoge kleuren of sterk. Noord verzuimde nu het doubletkaartje op tafel te leggen en zat vast toen het bieden na pas, 2, pas, pas weer bij hem was aangeland. 2 ging net eentje down.

3SA blijkt dankzij de kleine kaartjes en het zitsel niet te mollen door de tegenpartij, maar je moet als leider (meestal noord) nog tamelijk secuur afspelen, vooral met 10-start, die je moet duiken. Kleine harten na kun je nemen, maar als je vervolgens de ruiten afdraait, kom je zelf in de problemen. Je moet dus eerst oversteken in ruiten en de klaverenbeslissing goed doen voor de negende slag en dan pas de rest van de ruiten oprapen.

© Henk van Doren 28 okt 2019