Een warm welkom in Groningen! (2)
Geplaatst op zondag 13 oktober 2019 door Rinus Spit

Een warm welkom in Groningen! (2)

 

Gezien meerdere positieve reacties op mijn eerste epistel had ik al aan het begin van de avond besloten dat ik over afgelopen dinsdag, 8 oktober, wel weer een verslagje zou schrijven. Na drie spellen zweefden er heel andere titels door mijn hoofd dan wat er nu boven staat – ‘het kan niet alle dinsdagen feest zijn’ of ‘het is al weer gebeurd met de cadeautjes’, maar het tij keerde gelukkig al in de eerste ronde. Ook daarna bleef het ons voor de wind gaan met als resultaat opnieuw een 1e plaats.

 

Wat betreft dat voor de wind gaan, ik mag wel graag op het eerste spel van de avond even testen ‘hoe de wind staat’. Dat betekent in praktijk een (licht) onverantwoorde actie. Als het goed is levert het lekker op, als het fout is kom je daar op het eerste spel meestal nog wel ongedoubleerd mee weg. Vanavond was het inderdaad fout en omdat ze net niet konden doubleren, kostte het maar 4 imps. Tegenwind dus. Op het 2e spel gingen we gevoelig down in een kwetsbare deelscore, maar dat bleek later vrij normaal en kostte dus maar weinig.

Toen kwam spel 11:

Ivar opende de zuidhand met 1SA (11-13) en Rinus vond dat hij niet genoeg had voor een doublet. Na een korte aarzeling bood Engbert met de noordhand 3SA!! Ik vond het wel enigszins verdacht, maar durfde mijn verdenking niet in daden om te zetten, a.p. en een koude manche gemist. De schade viel nog mee omdat niet iedereen in de manche zat.

Op spel 12 kwam dus de ommekeer; als ik het me goed herinner ging het bieden als volgt:

West

Noord

Oost

Zuid

Rinus

Engbert

Henk

Ivar

1

1SA

pas

2

3

pas

pas

4

pas

4

pas

4

pas

..pas

pas

 

 

 

 

 

 

Zuid had zijn kaart pas behoorlijk goed verteld toen NZ 3SA al voorbij waren. Engbert had nu een lastige beslissing en wist niet dat er zelfs een 7-kaart klaveren bij de maat zit. Rinus startte gelukkig niet met ruiten, jammer genoeg ook niet met harten, maar met ♣8, waardoor er een hartje uit de hand weg kon op ♦A. Ook toen Ivar de kale ♠H bij west ving was er nog geen enkele weg naar tien slagen. De rest van het veld zat in 5♣, dat juist gehaald wordt dankzij die secce ♠H, of in 3SA, dat ook niet down kan.

 

Het rondje tegen Anton & Rienk zag er rustig uit, maar op spel 16 kwamen we heel goed weg:

Het biedverloop:

West

Noord

Oost

Zuid

Anton

Rinus

Rienk

Henk

pas

pas

pas

2

pas

2

pas

3

pas

3

pas

3

pas

4

pas

5

a.p.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het vervolg na een semi-mancheforcing éénkleurenspel in een lage kleur hadden we überhaupt nog niet besproken. Vaak eindig je dan alsnog in 3SA. Ik ging er dus van uit dat partner gewoon een stopje aangeeft op 3-niveau. Mijn 3 over 3 gaf aan dat ik wel een ruitenstop had (die had partner immers overgeslagen) maar geen schoppenstop. Rinus dacht beide keren gewoon zijn hartenkleur aan te geven. We haalden 5 weliswaar, maar dat is down bij troefstart, omdat je geen ruitenverliezer meer kunt troeven in dummy en HV9 in oost voorkomen dat je harten kunt ontwikkelen terwijl je nog een entree hebt. Ad & Evert zaten in 6, vermoedelijk omdat noord met een preëmpt in harten had geopend. Dat is echter zelfs zonder schoppenstart kansloos, vanwege diezelfde hartenpositie. De drie paren die in 3SA zaten waren snel klaar met het spel.

 

 

 

 

 

 

 

Ook het volgende rondje verliep heel rustig tot spel 4 op tafel kwam:

Het biedverloop:

West

Noord

Oost

Zuid

Henk

Ingmar

Rinus

Hans

pas

1

2

pas

pas

dbl

pas

pas

2

dbl

a.p.

 

 

 

 

 

 

 

We kwamen er af met twee hartenverliezers en één verliezer in de andere kleuren voor +670 en +14 imps, omdat de meeste NZ-paren 4 boden en haalden.

 

Aan de volgende tafel was deze 3SA tegen Bert & Kees boeiend:

Ik wist de hartenstart te vermijden en legde 7 op tafel, de enige start die het de leider lastig maakt. Kees incasseerde nu vijf rondjes klaveren en daar moet noord zorgvuldig op afgooien om de leider kansloos te laten. Rinus kan een kleine schoppen kwijt, maar mag geen enkele ruiten afgooien en moet dus beide harten laten gaan. De enige legitieme kans die Kees dan nog heeft is de snit over V en die zit fout. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat noord wel een ruitje liet gaan, maar de leider kon gelukkig niet door de kaarten heen kijken. Als ik met Vxx, Ax, AV987, Bxx ben begonnen, had ik ook een kleine harten en een schoppentje afgegooid en is de schoppensnit aangewezen; nu had hij H op tafel kunnen leggen. 3SA was vier van de zes keer (met overslagen) gehaald, +11.

 

 

Tot slot een heel merkwaardige +11:

Aan vijf van de zes tafels zaten NZ in 3SA, waartegen OW slechts twee keer de dodelijke schoppenstart vonden. Kees & Bert zaten als enigen in het potjedode 5 en daar hielden ze slechts 5 imps aan over.

 

© Henk van Doren, 14 okt 2019