Opa Smits - 2

Opa Smits 2

In de vorige bijdrage aan de rubriek VARIA lazen we over de 93-jarige opa Smits die tijdens een spelletje bridge de gever was en tot ieders verrassing opende met 7. Aan zijn linkerhand zat zijn kleinzoon Tomas die de start moest verzinnen met deze hand: AB84 - AB854AB84. Hij wist het echt niet. Welke aas moest het worden? Tomas legde zijn drie azen even op zijn schoot en trok er blindelings eentje uit. Het werd (dus bij toeval)A. Die kaart kwam op tafel. De dummy ging open:

 

            ♠HT73

            3

            H962

            ♣H752

 

Opa Smits keek enigszins verbouwereerd naar dummy’s bezit! Wat was namelijk het geval? Daar prijkte 3! Hij keek namelijk tegen deze hand aan toen hij met 7 opende:

 

            ♠ -

            AHVBT98765432

            -

            ♣ -

 

Maar nu hij 3 op tafel zag liggen, bemerkte hij dat hij 3 voor 3 had aangezien. Zijn slechtziendheid had hem parten gespeeld, waardoor hij de verwisseling niet had opgemerkt.

In werkelijkheid zag zijn verzameling er dus zó uit:

 

            ♠ -

            AHVBT9876542

            3

            ♣ -

 

Maar even later veerde hij op. Zijn speelplan was waterdicht. Hij troefdeA met 4 (!) en stak met 2 over naar 3 van dummy en gooide opH de verliezende 3 af! Een kansloos 7 contract gemaakt!

Tomas keek op z’n neus. Natuurlijk! Hij had, gezien de slechte visus van zijn grootvader, toch moeten bedenken dat de enige mogelijkheid voor down was, dat deze een rode kaart tussen al die rode kaarten had gestoken. Het had dus A moeten zijn!

Maar opa Smits was hem zeer erkentelijk en zou hem er nog lang aan herinneren….

 

AJP