Wedstrijdreglement

Competitie en extra drives:

Het seizoen loopt van de eerste zondag van september van een jaar tot en met de eerste zondag van mei in het daaropvolgende jaar. In deze periode worden in twee lijnen (A- en B-lijn) twee parencompetities gespeeld:

1e blok: september/oktober/november/januari
2e blok: februari/maart/april/mei

In december wordt een Sinterklaasdrive gehouden en het seizoen wordt met de slotdrive op de eerste zondag van juni afgesloten. Op deze slotdrive zijn leuke prijzen te winnen.

 

NBB-meesterpunten:

Per speelmiddag worden meesterpunten (mp) volgens de NBB schaal toegekend.

 

Promotie/degradatie:

Uit de A-lijn degraderen de 4 paren met de laagste gemiddelden over dat competitieblok. Of zoveel meer om de A-lijn terug te brengen tot de gewenste 20 paren. Uit de B-lijn promoveren 4 paren, of zoveel meer om de A-lijn aan te vullen tot de gewenste 20 paren.

Mocht het aantal gewenste paren wijzigen door veel meer of minder leden, dan wordt dit voor aanvang van de competitieronde medegedeeld. De B-lijn bevat 25% tot 50% meer paren dan de A-lijn omdat historisch gezien in de B-lijn meer afwezigheid is.
Bij afwezigheid krijg je een vervangende score. Dit is je eigen gemiddelde van de behaalde score(s) met een maximum van 52,00% bij de eerste afwezigeheid, 42,00% bij de tweede en derde afwezigheid.
Bij vier keer afwezigheid kom je niet in de uitslag voor (en degradeer je dus niet).
 
Laddercompetitie en wisselbeker:

De wisselbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan het winnende paar van de ladder competitie. Voor de paren ladder competitie tellen de uitslagen mee die paren van september tot en met juni behalen. Het genmiddelde resultaat van de zeven hoogst behaalde scores die zijn gespeeld in de vaste paar combinatie bepaalt de eindrang van het paar op de ladder.

Bij onvoldoende scores in de vaste paar combinatie krijgt het paar een vervangende score. Dit is het eigen gemiddelde van de behaalde score(s) met een maximum van 52,00% bij de eerste afwezigheid en 42,00% bij iedere volgende afwezigheid.

 

Regels:

 

Klok: Voor vier spellen is dertig minuten beschikbaar. Vijf minuten voor het einde van een ronde geeft de klok een signaal. Vanaf dat moment word je verzocht niet meer aan een nieuw spel te beginnen. Tussen twee ronden heb je twee minuten om van tafel te wisselen. Na de vierde ronde is er een pauze van vijftien minuten. De vijfde ronde begint om 15:25 uur.
Beide paren zijn verantwoordelijk voor het tijdig afronden van de vier spellen. Heb je een spel niet kunnen spelen, mag je dit altijd op het eind van de middag naspelen. Het is niet de bedoeling dat je over spellen gaat zitten nakaarten, tenzij je tijd overhebt natuurlijk!

 

Systeemkaart: Het gebruik van een systeemkaart wordt op prijs gesteld. Een blanco systeemkaart van de NBB kan je hier downloaden.

 

Alerteren: Dit is verplicht volgens de meest recente N.B.B.-regeling.

 

Stopregel: Een openingsbod van 2 of hoger, alsmede ieder sprongbod moet worden voorafgegaan door een waarschuwing door middel van het stopkaartje.

 

Wedstrijdleiding/arbitrage: Speel geen eigen rechter maar laat de arbiter beslissen over een kwestie betreffende de spelregels voor wedstrijdbridge.

 

Protest: Tegen de beslissing van de wedstrijdleider kan volgens de gangbare regeling in beroep worden gegaan tot 15 minuten na het beëindigen van de laatste speelronde.

 

Uitslag: De uitslagen van de wedstrijden en van de laddercompetitie zijn op deze website onder "uitslagen" te lezen.

 

Pauze/Rookregel: Na vier ronden is er een (rook -) pauze. In Huize Lydia mag niet worden gerookt. Roken mag alleen aan de voorkant. We verzoeken je om niet na iedere ronde naar buiten te gaan.

 

Mobiele telefoon: Deze dient tijdens het bridgen te zijn uitgeschakeld. Je bent bereikbaar op telefoonnummer 020- 6629497 van Huis van de Wijk Coenen-Lydia.

 

Overige bepalingen:

  • Bridgers die op onze bridgemiddagen in de finales van het Ruitenboertoernooi moeten spelen kunnen, na overleg met de wedstrijdleider, deze wedstrijden meetellen als deelname aan een Gay Forcing drive.
  • Als een bridgepaar uit de A-lijn uit elkaar gaat blijven deze twee bridgers in de A-lijn, zolang beiden aan de overige voorwaarden voldoen.
  • Een bridger die meerdere keren in de A-lijn invalt, kan hieraan geen rechten ontlenen. Een invaller krijgt een vaste plaats in deze lijn, zodra hij/zij de vaste partner van een A-lijner wordt.