Informatie over viertallen

De externe viertallen competitie wordt jaarlijks door het district amsterdam van de NBB georganiseerd. Zoals de naam al zegt bestaat een team (viertal) uit twee paren die tegen twee paren van een andere club spelen. Ze spelen dezelfde spellen maar een paar van het viertal speelt de Oost-West handen het andere paar speelt de Noord-Zuid handen. Per spel wordt het behaald  resultaat van het ene paar bij het resultaat van het andere paar opgeteld. Met behulp van score tabellen wordt de eindscore vastgesteld. Hoe werkt dat dan: stel aan beide tafels is 4 schoppen (kwetsbaar) geboden en gehaald door Noord-Zuid. Dus Noord-zuid paar heeft plus 620 het Oost-West paar heeft min 620,  bij elkaar opgeteld nul. Niemand scoort. Maar stel de tegenstander (zelf doen we zulke domme dingen niet natuurlijk) heeft maar drie schoppen geboden en plus 1 gescoord. De noord-zuid score blijft plus 620 maar de oost-west score is nu -170 het viertal scoort nu plus 450.

Een viertallen wedstrijd kan op een spel worden gewonnen of verloren. Het is dus denkbaar dat een paar in een viertal de hele avond gedegen speelt, een fout maakt waardoor het viertal als verliezer eindigt. De bridge wereld is in te delen in de groep die viertallen de enige zuivere vorm van bridge vindt en de groep die viertallen "haat". Enige overdrijving is beide groepen niet vreemd.  

Het district Amsterdam organiseert ook verschilende paren competities. Door op de keuze district Amsterdam te klikken kom je op de site van het district voor meer informatie.